fbpx

Mobilierul acustic în spațiile office – o soluție (și) pentru distanțarea socială

Tema mobilierului acustic, pe care am mai abordat-o pe acest blog, se bucură în prezent de și mai multă atenție din partea celor preocupați de amenajarea birourilor în spații deschise – arhitecți, designeri, proprietari și operatori de spații pentru birouri. Motivul poate fi considerat paradoxal, dar de cea mai mare actualitate: pandemia COVID-19.

De ce? Simplu – este singurul tip de mobilier care, prin design, creează o delimitare fizică a utilizatorului de restul ambientului. Există și alternativa separării prin panouri transparente de plexiglass sau sticlă, dar acestea nu creează senzația de intimitate dorită și nici confortul acustic necesar. În plus, distanțarea socială se poate realiza mai simplu prin reamplasarea mobilierului, beneficiind de avantajul modularității, caracteristică frecventă a mobilierului acustic.

Rolul mobilierului în acustica spațiilor interioare

Acustica spațiilor interioare este o știință în sine, bazată pe decenii de cercetări asupra materialelor, formelor, suprafețelor, tipurilor de sunet (frecvențe) care trebuie gestionate. În principiu, pentru a proteja anumite spații de zgomote sunt necesare materiale care absorb sunetele cu anumite frecvențe la un nivel optim, împiedicând în același timp reverberațiile și ecourile.

Mobilierul are un asemenea rol, așa cum am observat cu toții din experiența curentă, dar specialiștii au constatat că se poate face mai mult pentru a crea interioare confortabile, cu zone în care se poate lucra în liniște sau în condiții de confidențialitate.

În principiu, mobilierul acustic este acel mobilier care, pe lângă un design specific, conceput să constituie o barieră împotriva zgomotelor, este realizat cu ajutorul unor materiale cu densitate redusă, poroase ori afânate, naturale sau sintetice, care amortizează energia acestor sunete, împiedicându-le reflexia.

Așadar, venim în întâmpinarea celor interesați cu noi propuneri de mobilier acustic pentru spații de birou, de această dată de la un producător estonian, Softrend, pe care îl reprezentăm de la începutul acestui an în România. Este un brand care s-a impus în ultimii peste 20 de ani pe piața europeană, exportând circa 70% din producție.

Ceea ce este mai interesant, principalii reselleri sunt în… Finlanda și Suedia! Este inutil să spunem ce reprezintă țările nordice pentru designul și producția de mobilier la nivel european și mondial. Prin urmare, cu Softrend avem la îndemână calitate nordică, la prețuri est-europene, pentru diverse disponibilități de buget!

Iată câteva exemple de mobilier acustic Softrend:

Canapele și fotolii

AUGUST NOOK este un post de lucru compact pentru angajații care au de îndeplinit sarcini episodice; este o soluție ”3 în 1” cu paravane de delimitare care depășesc nivelul privirii, asigurând intimitate și protecție acustică, dar și zonă de lucru cu o măsuță pentru laptop și un scaun confortabil, ergonomic.

Aceste elemente de mobilier pot fi poziționate individual în spații deschise sau pe rânduri. Structura solidă este realizată din lemn masiv, conglomerate din lemn și metal, iar partea capitonată din spumă poliuretanică ignifugată de tip HR (High Resiliency). Măsuța este din Valchromat, un tip de MDF superior, vopsit în masă.

MANHATTAN HEXA – iată un ansamblu hexagonal multifuncțional care poate fi aranjat în combinații diverse, radical diferite, atât în cadrul unor amenajări informale (inclusiv în săli de recepție sau săli de cursuri), cât și în birouri care impun un anumit protocol.

Designerul și-a impus în acest caz principiul de a crea produse cu durată lungă de viață, care adaugă spațiului noi valențe și valori. Structura este realizată din lemn și conglomerate din lemn, iar acoperirea, ca și în cazul anterior, poate fi comandată în diverse variante de textile ignifugate.

FRANKIE: suple, dar cu linii domoale, acestea se caracterizează prin faptul că sunt la fel de confortabile, indiferent de forma lor. Piesele din această gamă pot fi comandate în mai multe variante, cu diverse dimensiuni și conformații, în funcție de nevoia de a avea fotolii (pot fi numite și canapele) mai înguste sau mai largi, mai închise sau mai deschise către exterior.

Măsuțele mobile sunt potrivite pentru a așeza un laptop, o cană sau o revistă. Zonele capitonate sunt din spumă HR, iar pernele sunt umplute cu pene. Vorbim, de asemenea, despre produse cu o calitate de excepție, care se păstrează ani de zile in medii de utilizare solicitante: birouri, unități de învățământ, cabinete de terapie, dar și spații rezidențiale.

Materialele textile pot fi alese dintre mai multe variante, combinații în diferite proporții de poliester, lână, in, poliamidă, textile rezistente la foc etc.

SANS – o canapea pentru lucru sau pentru relaxare, concepută a fi utilă în spațiile publice. Este mai mult decât confortabilă, încât probabil nu veți mai dori să vă ridicați!

Tapițeria moale este montată pe o structură metalică suplă, iar canapeaua poate dispune de prize de alimentare cu energie electrică sau porturi USB. Cu perne, paravane și măsuțe, se transformă din loc de relaxare într-un spațiu de activitate privat, o mică insulă în mijlocul unui spațiu deschis.

Paravane acustice pentru birouri

SIGMUND – ecrane de amortizare a sunetului, care permit schimbarea atmosferei într-un birou, creând zone protejate fonic. Cu aceste elemente modulare, puteți obține un perete de amortizare a zgomotelor, ori colțuri retrase pentru cei care au de discutat sau de lucrat în liniște.

Concepute cu structuri din lemn masiv și conglomerate din lemn, pe rotile care se învârt 360º, conțin straturi din pâslă sintetică, vată de bumbac și spumă HR, iar învelișul exterior este din textile care nu propagă incendiul.

Colțuri creative

ROLF – masa mobilă concepută pentru socializare și colaborare. Poate fi deplasată cu ușurință, are înălțimea perfectă pentru discutarea proiectelor companiei sau instituției, se poate lucra la ea stând în picioare sau așezându-vă pe unul dintre pufurile HUBERT.

Blatul mesei este realizat dintr-un compozit laminat de înaltă rezistență, cu aspect alb sau negru mat. Scaunele înalte HUBERT mențin spatele drept și atenția trează, permițând celui care îl folosește să se implice rapid în dialog prin simpla schimbare de poziție pe scaun.

***

Toate aceste produse pot fi integrate în cadrul unor proiecte de amenajare realizate de echipa DACCA, specializată în amenajări complete, de la concept și proiectare la execuție și servicii de mentenanță, furnizând totodată materiale, mobilier și decorațiuni produse sub branduri de top din Europa, în special din Italia și Țările Nordice.

Related Posts

Meniu