Între 5 și 10 septembrie, echipa Dacca a fost prezentă la cel mai important eveniment european al anului din domeniul designului de mobilier, Supersalone, organizat sub brandul Salone del Mobili.Milano.
Ca de fiecare dată, suntem prezenți la astfel de evenimente pentru a fi la curent cu noile tendințe în amenajari, ca mai apoi să le împărtășim cu clienții și colaboratorii noștri prin proiectele dezvoltate împreună.
A fost o ediție specială, prima care a avut loc în utimul an și jumătate, de la declanșarea pandemiei COVID-19, și a reprezentat pentru organizatori un efort deosebit, dar care s-a dorit a fi un semnal de revenire a industriei și de reafirmare a orașului Milano ca centru al designului internațional.
Ca dovadă a importanței acordate acestui eveniment, la deschidere a fost prezent chiar Sergio Mattarella, Președintele Italiei, care a remarcat curajul inițiatorilor și spiritul lor de organizare; s-au implicat, de asemenea, numeroase instituții ale statului, precum Ministerul Afacerilor Externe și Agenția Italiană de Comerț ICE. Practic, a fost considerat un semnal al redresării orașului, afectat serios de pandemie, al relansării industriei italiene de profil.
Salonul de la Milano a fost așteptat cu nerăbdare de specialiști și pasionați și, drept dovadă, în cele 6 zile de expoziție au participat nu mai puțin de 60.000 de vizitatori, dintre care 30% din afara Italiei (113 țări) – aceasta cu toate dificultățile deplasării, respectiv măsurile stricte de acces în centru expozițional Fiera Milano. Pentru a reduce la maximum riscurile, accesul s-a făcut pe bază de Green Pass, ca alternativă existând la intrări centre de testare COVID.
Ediția de anul acesta este considerată una pilot pentru cea de anul viitor, care va avea loc în perioada 5 – 10 aprilie 2022 și care se anunță cel puțin la fel de spectaculoasă.
Curator principal al expoziției a fost renumitul arhitect și profesor milanez Stefano Boeri, membru al comisiei științifice de la Galleria Degli Uffizi (Florența), implicat în numeroase proiecte de urbanism în întreaga lume și creatorul unei clădiri icon: Bosco Verticale (Pădurea verticală) din orașul natal, un simbol al arhitecturii durabile.
Așa cum declara acesta, Salone del Mobile.Milano a arătat cum ar putea arăta viitorul marilor expoziții: ”deschise publicului, interacțiunii digitale și achizițiilor, cu un format clar, capabil să valorifice produsele, cu afișaje din materiale demontabile și reciclabile, organizate cu un amestec de curaj, pasiune și claritate în urmărirea obiectivelor”.
Conform acestui concept, toate materialele folosite în cadrul târgului au fost demontate pentru a fi refolosite sau reciclate, iar decorarea ambientului s-a făcut cu copaci și arbuști la ghiveci care au fost ulterior plantați în zona metropolitană a orașului.
Împreună cu echipa sa, Stefano Boeri a dat posibilitatea de a se exprima nu doar producătorilor care au avut standuri, ci și designerilor independenți care au susținut conferințe și workshop-uri, evidențiind tendințele momentului.
Astfel, se pot observa câteva accente distincte în designul contemporan, pe lângă cele dezvoltate în ultimii ani (durabilitatea/ecologia și integrarea tehnologiilor de comunicare).
Avem în primul rând un trend conjunctural, apărut în contextul pandemiei: reconfigurarea amenajărilor în toate tipurile de spații, de la cele private, unde locuința poate deveni și zonă de lucru, la birouri tot mai personalizate, spații publice largi sau unități Horeca unde reglementările se schimbă în funcție de evoluția pandemiei.
Comunicarea și tranzacțiile se fac tot mai mult online, prin aplicații, iar contactul direct între persoane este mult mai atent gestionat. Sunt căutate suprafețele simple, ușor de igienizat și curățat, iar ca aspect se caută texturile naturale, artizanale, uneori din perioada începutului industrializării, de calitate ireproșabilă.
Pentru a evita stresul cauzat de izolare, interioarele pot avea zone vitrate mai ample, inclusiv integrate în mobilier, cu diverse nuanțe și modele, dar care să ofere perspective mai generoase, potrivite unei gândiri pozitive.
Tot în acest scop, se caută modalități de iluminare artificială cât mai inovative, care în combinație cu suprafețele lucioase ale accesoriilor să aducă interioarelor mai multă strălucire și vitalitate.
Pentru ca spațiul să fie utilizat eficient, sunt căutate soluții pentru mobilier multifuncțional sau retractabil; dormitorul poate deveni spațiu multifuncțional și invers, iar modularitatea vine în sprijinul acestui trend.
Canapeaua, masa, patul, biblioteca – toate acestea sunt supuse unor procese de redefinire, de reproiectare. Prin forma și amplasamentul lor, obiectele de mobilier determină modul de utilizare a spațiului, distanțele și perspectivele.
Spațiile exterioare, adiacente oricărui tip de clădire, sunt revalorizate și amenajate pentru a deveni un fel de extensii ale living-urilor, birourilor, restaurantelor etc., pentru a obține mai mult aer, lumină, libertate.
Apropierea de natură este o reacție firească a oamenilor în condițiile actuale, iar această dorință poate fi îndeplinită la interior fie prin texturi (dar în nuanțe discrete, naturale), fie prin forme organice, ori prin prezența pur și simplu a plantelor și animalelor în interior.
Se vorbește tot mai des de acel ”vibe” pe care îl aduce o ființă vie în locuință sau la locul de muncă. Arta este, de asemenea, tot mai dorită și integrată în amenajările interioare; nu întâmplător, salonul de mobilă este legat de târgul de artă modernă și contemporană de la Milano, Miart, care s-a desfășurat în perioada imediat următoare.
Ceva ce nu s-a schimbat totuși este prezența brandurilor relevante, care sunt în continuare garanția calității, atât din perspectiva designului, cât și a materialelor folosite și tehnicilor de execuție. Este și motivul pentru care prezența la acest târg este extrem de benefică pentru cei care activează în domeniu: aici sunt prezente brandurile premium și sunt reprezentate la nivel de top management.
Dar să mai vedem câteva cifre. Numărul expozanților la Supersalone s-a ridicat la 425, 16% din afara Italiei, iar la manifestări s-au implicat și designeri/arhitecți sau studenți în domeniu din 22 de țări.
Conform statisticilor realizate de organizatori, peste jumătate dintre vizitatori au fost operatori comerciali și cumpărători, care în proporție de 47% au fost, de asemenea, din afara țării. Au participat și aproape 1.800 de jurnaliști acreditați din întreaga lume, interesați de noile trenduri în design.
O caracteristică a evenimentului, care tinde să devină o componentă importantă a oricărei expoziții, este dezvoltarea platformelor digitale, care se bucură de un succes deosebit. Platforma Salone del Mobile.Milano are și un cont TikTok, cu sute de mii de vizualizări în zilele de târg.
Vizitatorii au accesat din interiorul centrului expozițional milioane de pagini web cu tematici legate de evenimentul la care participau, prezența lor a fost reflectată în zeci de mii de interacțiuni pe rețelele de socializare (Instagram, Facebook, Linkedin, Twitter), inclusiv cu înregistrări video.
În plus, tendința este ca platformele digitale să fie accesate nu doar în timpul manifestării propriu-zise, ci 365 de zile pe an. Totuși, participarea efectivă la un asemenea eveniment este de neînlocuit, pentru a simți cu adevărat formele, texturile, culorile, povestea obiectelor și atmosfera în care sunt expuse.
În cadrul acestei experiențe, ne-am reîntâlnit partenerii externi și am participat la diverse evenimente organizate de aceștia printre care putem aminti: Kartell, Tom Dixon, Andreu World, Paolo Castelli, Kristalia, Cuf Milano, Inclass.