fbpx

Grădinița Elite Kids, un etalon pentru amenajarea spațiilor educaționale

Cum gândim amenajarea unui spațiu educațional?
Studiu de caz: grădinița Elite Kids din Pitești

Amenajare grădiniță – un spațiu în primul rând sigur, un design special și obiecte alese cu cea mai mare grijă, pentru a crea acea atmosferă veselă și jucăușă în care orice micuț să își dorească să revină. O combinație de spații de fapt, în care creativitatea și utilitatea să se îmbine armonios.

Sunt doar câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când amenajezi un spațiu educațional, așa cum este o școală sau o grădiniță. Sunt lucruri de care și noi, echipa DACCA, am ținut cont atunci când am pus la punct fiecare detaliu al acestui proiect de suflet pentru noi: amenajarea grădiniței Elite Kids din Pitești.

Care sunt ingredientele unei amenajări de excepție pentru o grădiniță

Ce provocare și ce oportunitate este să amenajezi un spațiu educațional destinat celor mici, în special o grădiniță!

Într-un proiect de amenajare grădiniță, trebuie să ții cont de o mulțime de lucruri, siguranța copiilor fiind cel mai important dintre acestea. În același timp, rezultatul final trebuie să fie vesel și jucăuș, demn de o lume a poveștilor pe care cei mici o vor experimenta în fiecare zi.

Așa că am gândit atent fiecare spațiu al grădiniței, îmbinând armonios materialele pentru a crea acel spațiu primitor care să integreze tot ceea ce este necesar copiilor. Fiecare zonă a fost atent analizată din punct de vedere al destinației și funcționalității sale. Ne-am dorit un spațiu aerisit și curat, cu linii simple, cu spațiu liber suficient pentru cei mici.

Pentru acest proiect, alături de echipa DACCA a făcut parte și arhitect Iulia Naidin. Rezultatul final reflectă și discuțiile noastre numeroase cu personalul educațional, pentru că ne-am dorit să înțelegem foarte bine nevoile copiilor și ale educatorilor. Era esențial pentru noi ca acest spațiu să fie primitor și pliat pe necesitățile lor.

La maxim am folosit și experiența personală, de părinți care au trecut prin etapa grădiniței alături de copiii noștri. Știam care sunt nevoile copilului între 3 și 6 ani și ne-am dorit să creăm exact acel spațiu în care ne-am fi dus propriii micuți cu cea mai mare plăcere.

Articolul de astăzi este despre „ingredientele” acestei amenajări care s-a bucurat de aprecierea unanimă a educatorilor și părinților, dar mai ales a copiilor.

Cum am procedat, așadar?

Cum era și normal, sălile de grupă sunt cele pe care ne-am concentrat în primul rând. Le-am dorit prietenoase și sigure pentru copii, asigurând toate condițiile pentru desfășurarea procesului educațional la standarde înalte.

Fiecare sală de clasă a grădiniței are un concept de amenajare diferit, dar și elemente comune. Liniile sunt simple, naturale, spațiile destinate activităților sunt prietenoase, măsuțele sunt pe măsura copiilor, confortabile pentru ei.

Câteva pufuri foarte comode și ele vin să completeze mobilierul claselor. Sunt potrivite pentru momentele în care cei mici nu trebuie să stea la masă și aduc o pată de culoare și o notă veselă întregii încăperi. Pufurile sunt marca Softline din Danemarca, un producător de mobilier funcțional și inovativ, ce utilizează materiale de cea mai bună calitate, eco-friendly.

Dacă vorbim despre culori, am optat pentru mobilier alb, în cea mai mare parte a sa. Aducem în acest fel o notă de simplitate și ordine, dar și de spațiu generos și plăcut amenajat. Accentele de culoare vin din zona tapetului, personalizat și cu o tematică diferită în fiecare sală, dar și a pardoselilor, care au fost alese special pentru un spațiu destinat copiilor (sunt non toxice, antiderapante, ușor de igienizat).

Am găsit soluții ingenioase și pentru spațiile de depozitare, amplasate atent, pentru a nu încurca personalul sau copiii. De la materiale educaționale la jucării și hăinuțele sau încălțămintea copiilor, toate au acum un loc al lor.

Spațiile de depozitare sunt discrete, pentru a nu incomoda activitățile și joaca celor mici. În același timp, ele sunt bine organizate și sigure pentru ca micuții, și personalul educațional să găsească în permanență lucrurile de care au nevoie. Pentru acestea, am folosit atât zona holurilor, dar și a claselor (discret, pentru a nu sta în calea micuților și a nu încărca spațiul).

Dincolo de amenajarea sălilor de grupă și a holurilor, era necesar să gândim și amenajarea bucătăriei și a celorlalte spații necesare funcționării grădiniței. Aici am luat în considerare, în primul rând, aspectul practic. Am creat spații funcționale, simplitatea și siguranța fiind pe primul loc atunci când am gândit fiecare amenajare în parte.

Toaletele au primit și ele o atenție specială. Au un tapet colorat personalizat, Intuitive by DACCA, asortate cromatic cu lămpile de iluminat, au lumină naturală și au fost gândite într-o notă veselă, în ton cu întreaga amenajare.

Mai jos, am trecut câteva idei de amenajare a unei grădinițe, împreună cu câteva lucruri pe care le considerăm esențiale dacă vorbim despre un spațiu educațional.

1. Siguranța copiilor este cea care primează

Nimic nu este mai important, atât pentru părinți, cât și din punct de vedere al respectării legislației în vigoare, decât crearea unui mediu sigur în care copilul să învețe, dar și să se joace, să mănânce și să doarmă.

Câteva aspecte pe care le-am luat în considerare dacă vorbim despre siguranța copiilor:

  • Respectarea reglementărilor legale în vigoare. Grădinița are, de exemplu, o bucătărie proprie, o spălătorie la standardele impuse de lege, scări special concepute pentru siguranța copiilor, pardoseli fără rosturi, antiderapante și antibacteriene, cu ridicare în scafă, pentru a fi ușor de curățat și igienizat. Mobilierul, corpurile de iluminat sau tapetul sunt și ele alese pentru ca cei mici să fie în siguranță.
  • Designul este unul special, fiecare clasă este gândită în așa fel încât micuții să poată fi supravegheați în orice moment de către educatoare sau îngrijitoare. Fiecare zonă a încăperii este vizibilă și accesibilă oricând pentru personal.
  • Selecția riguroasă a materialelor utilizate pentru pardoseli, tapet, mobilier – toate sunt non toxice, destinate spațiilor publice și îndeplinind cerințele pentru un centru educațional.
  • Au fost gândite spații speciale pentru ca toate obiectele periculoase pentru copii să nu fie depozitate la îndemâna acestora (ustensile de bucătărie, așa cum sunt cuțitele, dar și medicamentele, etc.).

2. Funcționalitatea fiecărui spațiu este cea de la care pornim în amenajare

Discuțiile purtate cu personalul educațional ne-au ajutat să înțelegem care este necesarul pentru fiecare spațiu al grădiniței.

Pornind de la acest necesar, am găsit soluții pentru fiecare în parte:

  • sălile de grupă,
  • sala de mese,
  • bucătăria,
  • toaletele copiilor, cu mobilier adaptat,
  • holul principal,
  • vestiarele și grupul sanitar pentru angajați,
  • recepția,
  • spălătoria,
  • cabinetul medical.

Fiecare zonă presupune un flux, care este respectat. De exemplu, vestiarele sunt apropiate de zona de ieșire, iar din spălătorie există un lift special, pentru ca rufele să fie transportate departe de zona de acces a celor mici. Zona adulților (toaletă, vestiare) este una separată, la care copiii nu au acces.

3. Aspectul estetic este și el esențial

Un spațiu primitor, demn de o lume a poveștilor, va atrage micuții și îi va face să își dorească să revină la grădiniță.

Orice părinte trece prin etapa în care cel mic se obișnuiește cu colectivul, etapă deseori dificilă pentru un copil obișnuit cu atmosfera familială.

O sală de clasă luminoasă și primitoare, în care copilul se simte parte a unei povești care îi place, va contribui la adaptarea sa mai ușoară. Părinții vor iubi și ei cadrul de basm creat, fiind liniștiți că îi lasă în siguranță și că activitățile vor fi mai plăcute datorită esteticii gândite atent, de profesioniști.

În proiectul de amenajare grădiniță Elite Kids, toate produsele utilizate au fost special alese pentru a contribui la atmosfera caldă și primitoare pentru copii: tapetul personalizat, cu personaje iubite de copii, mobilierul simplu și elegant, pufurile colorate și confortabile, pardoselile colorate și corpurile de iluminat

4. Mobilierul clasei furnizează structura necesară activităților

Cu ajutorul mobilierului, vom putea delimita diverse zone pentru activitățile educative, dar și recreative.

Astfel, ne vom asigura că avem zone cu mobilier adecvat pentru:

  • Activități educative pentru grupuri mai mari sau mai mici. Măsuțele constituie în general suportul acestui tip de activități. Ele pot fi și îmbinate, atunci când avem nevoie de grupuri mai mari.
  • Zonă de lectură, în care cei mici ascultă povești și chiar fac primele încercări de a citi chiar ei, dacă vorbim despre clase mai mari. În amenajarea grădiniței Elite Kids, zona de lectură poate fi cea a pufurilor, copiii putând lua loc și direct jos, pentru că tot în acea zonă există și un covor mare și pufos.
  • Zonă de odihnă. Soluția propusă de echipa DACCA pentru pătuțuri este una originală: acestea sunt suprapuse și ocupă extrem de puțin loc pe timpul desfășurării activităților. Acestea au și ele un design deosebit, cu elemente din lemn de brad. În timp ce micuții se află în sala de mese, acestea se pot instala cu ușurință de către personal.
  • Spații de depozitare. Pentru jucării, cărți și diverse obiecte necesare procesului educațional. În cazul grădiniței Elite Kids am optat pentru un spațiu generos de depozitare, situat pe un singur perete, cu rafturi la care cei mici au acces (partea de jos). Există și câte un dulăpior în care profesorul poate depozita diverse materiale educative, la care copiii nu au acces.

5. O amenajare completă, realizată de un profesionist, îți va optimiza bugetul

Una dintre provocările unei amenajări de interior este cu siguranță gestionarea bugetului pus la dispoziție.

În funcție de specificul amenajării, dar și de cerințele clienților, un profesionist cu experiență va gestiona banii în așa fel încât pentru zonele de importanță acesta va fi mai mare. Astfel, bugetul pentru amenajarea grădiniței este utilizat în mod optim pentru client.

Echipa DACCA mai are un argument dacă vorbim despre optimizarea bugetelor pentru amenajările realizate: relația foarte bună pe care o avem cu furnizorii, consolidată de-a lungul anilor. Lucrăm cu branduri recunoscute la nivel internațional, dar și cu mici producători locali, tocmai pentru a putea propune cele mai potrivite soluții pentru orice tip de amenajare.

Produse utilizate pentru amenajarea grădiniței Elite Kids

Selecția produselor utilizate pentru această amenajare a fost una riguroasă:

Related Posts

Meniu