fbpx

Corpurile de iluminat, un element esențial al oricărei amenajări

Modul în care ne simțim atunci când pătrundem într-o încăpere se datorează în mare parte felului în care aceasta este iluminată – ce corpuri de iluminat sunt în încăpere și cum sunt dispuse acestea. Soluțiile de iluminat pot contribui la creșterea productivității sau pot face vizitatorii să se simtă confortabil, relaxați într-un anumit ambient. Tot aceste soluții pot veni cu o notă de stil în spațiul în care sunt plasate, subliniind atmosfera dorită.

Alegerea corectă a corpurilor de iluminat este extrem de importantă pentru a crea un spațiu prietenos și funcțional, indiferent că vorbim despre un spațiu office, cel al unui restaurant modern, al unui centru comercial mare sau al unei cafenele cochete.

Cum alegem corpurile de iluminat dintr-o încăpere: câteva criterii

Să vedem care sunt tendințele în materie de alegere a corpurilor de iluminat din ultimii ani, precum și care sunt soluțiile propuse de designeri pentru acestea.

Avem mai jos câteva criterii pe care le poți lua în considerare în alegerile corpurilor de iluminat ale restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, dar și a spațiilor office, diverselor instituții și nu numai. Le-am adăugat o serie de soluții de iluminat în tendințe în acest moment, aparținând unor branduri cunoscute, care vor adăuga un plus oricărei amenajări.

E important să găsim combinația perfectă de lumini

Dacă vorbim despre soluțiile de iluminat, avem câteva tipuri distincte, pe care le vom îmbina, pentru a obține efectul scontat:

  • soluții de lumină ambientală (sursa principală de lumină dintr-o încăpere, având aceeași intensitate). Lustrele, plafonierele, pendulele sau diverse alte corpuri suspendate sunt utilizate ca soluții de iluminat ambiental. Acestea sunt montate, de regulă, în centrul încăperii, pentru a dispersa uniform lumina;
  • iluminatul de lucru, destinat anumitor zone din încăperi, cum ar fi zona birourilor în spațiile office, cea de lucru dacă vorbim despre o bucătărie, etc. Intensitatea luminii va fi mai puternică în zonele pe care dorim să le evidențiem. Aici avem nevoie de soluții eficiente, care să pună în evidență suprafețele respective, ajutându-i pe cei care își desfășoară activitatea aici;
  • soluțiile accent, ce subliniază un anumit decor, de exemplu. Spoturile sunt deseori utilizate pentru acest tip de soluții, dar și diverse lămpi pentru perete

Parte a designului unei încăperi va fi mixul de soluții de iluminat ales. acesta va fi ales atât în funcție de tipul de spațiu, cât și de modul în care se dorește a fi utilizată fiecare zonă. Fiecare încăpere va avea o combinație a două sau chiar trei tipuri de soluții iluminat. Vom crea în acest fel un contrast între diverse zone, având atât spații cu o lumină caldă, subtilă, cât și zone luminate, asupra cărora vom pune accentul.

Secretul constă mereu în alegerea mixului corect și echilibrat al soluțiilor de iluminat dintr-o camera.

Citește și: Cum alegem scaunele potrivite în funcție de spațiul pe care îl amenajăm

Alege soluții de iluminat potrivite designului încăperii

Dimensiunea corpurilor de iluminat va fi adaptată și ea la cea a încăperii în care acestea sunt instalate. Soluția potrivită de iluminat ne va face să ne simțim bine, într-un mediu prietenos în care dorim să revenim. Sau ne va ajuta să ne concentrăm și să fim mai productivi, dacă vorbim despre iluminatul în spațiile office, de exemplu. Indiferent de tipul soluției alese, aceasta se va potrivi designului încăperii în care este instalată.

Un arhitect sau un designer de interior va ști cel mai bine să facă acest lucru – iar din echipa DACCA fac mereu parte specialiști pentru diversele proiecte de care ne ocupăm. Sunt însă câteva reguli generale de care este bine să ții cont într-o amenajare, indiferent cine o semnează.
Soluțiile de iluminat vor avea dimensiuni adaptate designului existent. Un candelabru își va găsi cu greu locul într-o cafenea micuță, de exemplu.

Atunci când alegem variante de iluminat pentru holul unei incinte, e important să alegem corpuri care vor crea o atmosferă primitoare, elegantă – în acord cu ceea ce ne dorim. Vizitatorii își formează o primă impresie în această zonă, așa că îi vom acorda atenția cuvenită.

Scările vor avea și ele un tratament special – aici ne vom gândi și la siguranța vizitatorilor. Chiar dacă vorbim despre un hotel de prestigiu, pentru care vom alege o lumină caldă, difuză, zona scărilor va fi iluminată suficient, pentru ca cei care le utilizează să fie mereu în siguranță.

Care este bugetul de care dispunem?

Bugetul soluțiilor de iluminat alese variază în funcție de variantele pentru care optăm. De la modele pur funcționale și până la piese semnate de designeri cunoscuți, putem alege variantele cele mai potrivite obiectivelor noastre.

Piesele design aparținând unor branduri cunoscute vor fi cu siguranță mai scumpe, dar vom investi într-o mică operă de artă, ce va fi cu siguranță apreciată de către cunoscători. O piesă statement va fi un indiciu subtil asupra spațiului deosebit pe care îl vizitează.

Cum facem însă să ne integrăm într-un buget, propunând în același timp și piese semnate de designeri cunoscuți? Echipa DACCA a găsit mereu soluții pentru a optimiza costul proiectelor clienților noștri. Experiența își spune, în acest caz, cuvântul.

Cei mai bine de 10 ani de proiecte de amenajare ne-au ajutat să înțelegem care sunt cele mai bune variante pentru clienții noștri. Știm ce tip de soluții se potrivesc într-un anumit domeniu, pe ce trebuie să punem accent, la ce soluții sunt sensibili vizitatorii diverselor spații… Știm și să îmbinăm aceste soluții pentru ca, atunci când tragem linie, bugetul să fie folosit în mod optim, iar clienții noștri să obțină maximul posibil.

În optimizarea bugetului, ne ajută și relația foarte bună pe care o avem cu furnizorii, consolidată de-a lungul anilor.

Lucrăm cu branduri recunoscute la nivel internațional, dar și cu mici producători locali, tocmai pentru a putea propune cele mai potrivite soluții de iluminat, pentru orice tip de amenajare.

Tipuri de soluții de iluminat

1. Pendule

O alternativă modernă la iluminatul clasic, pendulul oferă un mod elegant și personalizabil de a lumina o încăpere sau o zonă specifică a unei camere. Pendulele aduc mereu o notă finală modernă, elegantă în orice încăpere.

Alegerea noastră: pendulul Drops, de la Globen Lightnings. Perfect pentru a desăvârși designul unui spațiu elegant, pendulul Drops are un braț din alamă și 15 abajururi din sticlă. Cablul este dintr-un material transparent, iar transformatorul este incorporabil în tavanul fals, conferindu-i un look modern, spectaculos.

Alte pendule care își vor găsi cu siguranță locul într-o amenajare aparte sunt lămpile Bowl și Art Deco de la Globen, Mod sau Mediterrania de la Bover, Atom smoke sau DC de la Halo Design – și multe altele.

2. Lămpi pentru perete

Lămpile pentru perete sunt apreciate atât pentru contribuția lor la design-ul unei încăperi, cât și pentru utilitatea lor. Cu ajutorul acestora putem sublinia un decor sau o piesă de mobilier, de exemplu. O lampă pentru perete poate fi o soluție practică la lampa tradițională – atunci când vorbim despre un birou sau un atelier de creație, de exemplu. Eliberăm în acest fel spațiu de lucru prețios și venim cu o notă elegantă, modernă.

Designerii de interior apreciază cu siguranță lămpile de perete, care îi ajută să combine lumini și umbre pentru a aduce o notă personală designului încăperii și a obține efectul luminos dorit.

Ideea DACCA: combină funcționalitate și eleganță cu lampa Astoria black de la Globen, cu un design clasic scandinav, semnat de Anna Landerholm. Lampa integrează atât soluția de iluminat, cât și trei mini-rafturi pe care pot fi amplasate plante sau alte obiecte mici de decor. Lampa se va potrivi foarte bine într-un restaurant sau în holul unui hotel, dar și într-un spațiu office, în zona de relaxare.

Alte lămpi de perete pe care le-ai putea alege pentru un design de interior remarcabil sunt Omega Brass și Balloon Pink de la Globen, Fling de la Bsweden sau Beddy, aparținând brandului Bover.

3. Lampadare

Lampadarele pot transforma un colț banal într-un spațiu șic, venind cu un plus de eleganță și personalitate. Folosește lampadarele lângă o canapea, dar și în apropierea fotoliilor sau chiar pe birouri și te vei bucura nu doar de o soluție de iluminat, ci și de o piesă de mobilier ce va contribui la designul întregului spațiu.

DACCA îți recomandă lampadarul Kabuki de la Kartell, ce poartă semnătura designerului Ferruccio Laviani, fabricat dintr-un tehnopolimer transparent sau colorat, prin tehnologia modelării prin injecției. Lampadarul, cu un aer sofisticat și deosebit de elegant, are o structură împletită, ce seamănă cu a dantelei și este disponibil atât într-o versiune pentru interior, cât și într-una de exterior.

Alte modele de lampadare deosebite, aparținând unor branduri cunoscute și care și-ar găsi cu siguranță locul într-o amenajare apreciată, sunt lampadarul Radon de la Fritz Hansen, Swea de la Globen, DC 2 arms de la Halo Design sau lampadarul Egg de la Bsweden.

4. Lămpi de birou

Un element funcțional și estetic care completează designul interior al unei încăperi, lămpile de birou își vor găsi locul în multe amenajări deosebite. Productivitatea crește cu siguranță atunci când spațiul de lucru este iluminat corespunzător – lămpile de birou sunt însă și un important element estetic, aducând o notă personală zonei în care sunt instalate.

Ideea DACCA: alege o lampă de birou aparținând unui brand de renume al industriei corpurilor de iluminat, așa cum sunt Bover, Fritz Hansen, Bsweden, Kartell sau &Tradition. Poți opta, de exemplu, pentru lampa Kaiser Idell de la Fritz Hansen, de o eleganță aparte și foarte practică datorită brațului flexibil, cu lungime ajustabilă.

5. Lămpi de masă

Atunci când vorbim despre decorațiunile de interior, micile detalii pot face diferența. O lampă de masă bine aleasă poate fi acel detaliu de care ai nevoie pentru a aduce un vibe aparte unei încăperi, transformând spațiul într-unul vesel, prietenos, familiar sau deosebit de confortabil, în funcție de ceea ce ne dorim.

Combină câteva corpuri de iluminat bine alese, printre care și una sau mai multe lămpi de masă, pentru a conferi un farmec atemporal și o alură modernă unei încăperi. Alege, de exemplu, lampa de masă Flowerpot de la &Tradition, cu un design semnat de Verner Panton. Lampa amintește de mișcarea flower power a anilor 60, ce va contribui cu siguranță la armonia unui design desăvârșit.

Alte alegeri inspirate sunt lămpile Dolly de la Bsweden, Night Owl sau Radon de la Fritz Hansen, Battery sau Bourgie aparținând brandului Kartell.

6. Lămpi de exterior

De la aplice la felinare și lămpi solare la plafoniere de exterior sau lămpi de grădină, soluțiile de iluminat exterior au un aspect decorativ aparte. Sunt potrivite pentru terase, diverse spații publice, zone în care sunt organizate evenimente și pot emite o lumină caldă, clară sau difuză, după preferințe.

Pentru că vorbim despre spații publice, lămpile de exterior destinate acestora trebuie să aibă atât un aspect deosebit, cât și o rezistență mai mare, pentru ca vizitatorii să fie mereu în siguranță.

Ideea DACCA: Pentru un decor elegant și un plus de flexibilitate, alege lampa Tanit de la Bover, o lampă mobilă, reîncărcabilă, perfectă pentru terasa unui hotel sau restaurant. Sau lampa Cornet, aparținând aceluiași brand, o lampă inspirată din natură, reinterpretând-o în spirit contemporan.

Alte alegeri inspirate sunt lămpile HL de la Fritz Hansen, sau Drum și Light-up de la Cane-Line.

7. Lămpi acustice

Iluminatul acustic a apărut ca un răspuns la nevoia de liniște în spațiile de birou deschise, unde își desfășoară activitatea mai multe persoane.

Este o soluție pentru a îmbunătăți atât productivitatea, cât și gradul de confort al angajaților. Lămpile acustice sunt potrivite însă și pentru iluminatul mall-urilor, aeroporturilor, gărilor, bibliotecilor și a altor instituții.

Soluțiile de iluminat acustic sunt utilizate atât pentru latura lor practică – reducerea zgomotului, în special în spațiile aglomerate -, ci și pentru a aduce un plus designului unui spațiu. Soluțiile găsite de branduri cunoscute sunt originale și apreciate atât pentru aspectul, cât și pentru eficiența lor.

Recomandarea DACCA: lampa Leaf Lamp de la Green Furniture Concept, realizată în întregime din materiale naturale cu calități de absorbție a zgomotului, dar și ignifuge. Lampa are un design inspirat din natură și este perfectă ca soluție de iluminare ambientală pentru spațiile mari.

Citește și: Soluții acustice profesionale pentru design interior – amenajări office

O altă lampă modernă, potrivită în special pentru spațiile comerciale, este lampa Radial de la DeVorm. Cu design un inspirat de puzzle-urile 3D din copilărie, lampa are componentele tăiate dintr-un panou de pâslă din PET și îmbinate, materialul utilizat în interior fiind foarte eficient în atenuarea sunetului.

Alegerea soluțiilor corecte de iluminat, aparent puțin importantă, poate face diferența din multe puncte de vedere. Alegând tipul corect de iluminat pentru o cafenea sau un restaurant, de exemplu, putem atrage clienții, făcându-i să se simtă bine și să petreacă mai mult timp alături de noi, în timp ce se vor bucura atât de atmosferă, cât și de preparate.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru un hotel

În cazul unui hotel, iluminatul va contribui la acea atmosferă generală care ne face să ne dorim să revenim sau să îl recomandăm prietenilor… Iar dacă vorbim despre spații de birouri, alegerea corectă a luminii poate să se traducă în angajați mai productivi, care se simt bine la lucru.

Acestea vor aduce un plus designului încăperii, fiind acea notă finală care va accentua sau va lăsa în anonimat anumite zone. Soluțiile de iluminat pot fi, în plus, mici opere de artă ce vor contribui la aspectul întregii încăperi, iar cunoscătorii vor ști atunci când se află în fața unui original ce poartă semnătura unui designer al unui brand cunoscut.

Citește și: Cum amenajăm o sală de evenimente și conferințe?

Related Posts

Meniu