Indiferent de profilul unui magazin, o preocupare a rămas mereu în prim-plan: ce mesaj transmitem celui care intră în acel spațiu?
Este preocuparea proprietarului sau a operatorului, a angajaților, a celor care au participat la crearea acelui concept și, nu în ultimul rând, a designerilor și echipei de amenajări interioare comerciale.
Pentru că un brand nu se construiește și nu se menține în piață fără această componentă materială, practică, dar, prin imaginea de ansamblu și de detaliu, atât de sensibilă și cu potențial atât de mare: amenajarea, dotarea, mobilarea, gestionarea luminii.
Materiale, tehnologii, know-how în amenajarea spațiilor comerciale
În ultimele 2-3 decenii, sincronizați tot mai mult cu mediul economic vest-european și internațional, am experimentat și noi, românii, evoluțiile practicilor de marketing în diverse domenii, inclusiv din perspectiva amenajărilor interioare.
A fost destul de greu pentru noi să ne familiarizăm cu rigoarea ce trebuia respectată în etalarea acestor branduri, accentele necesare și limitele între care ne puteam demonstra creativitatea. Dar, mai presus de toate era nevoie să avem acces la materialele, tehnologiile și know-how-ul prin care să realizăm aceste amenajări.
Primele branduri comerciale occidentale au fost implementate în România cu resurse exclusiv externe, ca niște enclave fără o legătură prea mare cu ceea ce putea oferi piața românească de construcții. Unii dintre noi mai țin minte atmosfera în care au apărut și la noi (era prin anii 1990) plăcile de gips-carton, tavanele casetate sau primele pardoseli elastice de calitate, cu mult în urma piețelor din Europa de Vest și SUA.
Anii au trecut și, în prezent, un brand poate fi conturat cu resurse autohtone, oferite de designeri, furnizori de materiale și integratori din România. Iar acest lucru este posibil datorită faptului că acești actori sunt la curent cu tendințele internaționale în design, iar piața românească de construcții și amenajări are acces la tot ce este nevoie.
Dar nu toți cei care promit că pot realiza un spațiu comercial de brand (eventual un magazin de lanț) o pot face – aici trebuie să vedem care sunt argumentele, capacitatea fiecăruia.
Respectarea valorilor
Amenajările spațiilor comerciale sunt lucrări complexe și provocatoare din varii motive. Putem vorbi din perspectiva ritmului rapid de uzură al finisajelor, în contextul utilizării intense și a operațiunilor frecvente de curățenie, igienizare, întreținere.
De asemenea, trebuie să luăm în calcul timpul alocat acestor amenajări. O idee de afacere nu poate aștepta până se hotărăște firma executantă să finalizeze lucrarea. Acea afacere trebuie să intre pe piață cât mai rapid, pentru a valorifica orice oportunitate; cu atât mai mult dacă spațiul este închiriat, sau dacă este nevoie de o reamenajare – timp în care afacerea respectivă nu mai vinde nimic.
Citește și: Amenajarea spațiilor HoReCa: o provocare și o oportunitate pentru designeri
În această perioadă, când multe centre comerciale au nevoie de o regândire a fluxurilor, a tranzitului clienților, a spațiilor alocate fiecărui centru de profit, reamenajările au fost necesare, iar promptitudinea firmelor de execuție a fost și este în continuare la mare preț.
Dar poate cel mai important aspect care trebuie luat în calcul este capacitatea de a rezolva exigențele unei amenajări cu respectarea conceputului, a brandului.
Citește și: Cum amenajăm o sală de evenimente și conferințe?
O companie care are o strategie clară va ține cont totdeauna de anumite detalii care pot părea arbitrare unui necunoscător într-ale marketingului (și ale amenajărilor premium, am putea spune); nu orice firmă de amenajări interioare este capabilă să integreze toate elementele necesare, de proiect și calitatea materialelor, cu detalii precum textura sau codul de culoare, până la obiectele de mobilier sau accesorii.
Lucrurile sunt cu atât mai stricte când este vorba despre un magazin de brand internațional, a cărui imagine a fost gândită în ateliere de creație care au stabilit liniile principale ce trebuie urmate, valorile prin care se identifică o marcă.
Pentru fiecare proiect în parte, conceptul este adaptat la spațiul respectiv; poate fi vorba despre un magazin într-un mall, sau de unul individual, tip showroom, la un parter de imobil. Este nevoie de flexibilitate, de înțelegerea clientului, de acces la produse care să îndeplinească anumite standarde de calitate –unele ale organizațiilor de profil, altele ale brandului propriu-zis.
Există companii care au liste cu furnizori agreați, ceea ce le oferă garanția unor lucrări conforme cu standardele interne. Este complet greșit să pornim de la premiza că totul este doar imagine. Cel mai mare deserviciu pe care îl poți face unui brand este să îl compromiți printr-o amenajare deficitară la nivel de siguranță a clienților sau a angajaților.
DACCA – amenajări la cheie pentru spații comerciale
Prin experiența acumulată pe piața românească începând cu 2008, DACCA are capacitatea de implementa un proiect de amenajare pentru orice spațiu comercial la nivel premium, inclusiv pentru branduri de lanț internaționale care vin cu concepte bine conturate, multe elaborate chiar de către arhitecții companiilor mamă.
DACCA poate oferi soluția tehnică și produsele, inclusiv cu contribuții pe zona de design, pentru adaptarea la spațiul disponibil. Un avantaj major este faptul că avem un portofoliu peste 50 de branduri internaționale, cu certificate de conformitate recunoscute la nivel European.
În acești ani de activitate am realizat numeroase proiecte, inclusiv pentru spații publice, memorabil fiind primul magazin de articole sportive cu pardoseli LVT (soluție inovatoare la acea vreme), amenajat în 2009 la Brașov.
În timp, am dezvoltat parteneriate cu producătorii care ne asigură soluții pentru orice tip de amenajare, în variante personalizate sau modulare pentru
- pardoseli,
- soluții complete de mobilier (scaune, banchete, fotolii, pouf-uri, corpuri de recepție, mese etc.),
- diverse placări pentru pereți,
- soluții de iluminat,
- sau panouri decorative acustice, oferind practic o soluție completă de amenajare într-un singur pachet!
DACCA amenajează fiecare tip de spațiu în funcție de specificul său: de la magazine de brand tip showroom, la spații comerciale pentru vânzarea de produse electrice și electronice, la magazine alimentare, de imbrăcăminte, jucării, cosmetice, food sau chiar de accesorii auto, etc.
Vizitează secțiunea Amenajarea de spații comerciale din site-ul DACCA!
Propuneri pentru finisaje și mobilier – branduri de top
- ISKU (Finlanda) – mobilier
- Bolon (Suedia) – pardoseli premium cu peste 13 certificări
- Polyflor (UK) – pardoseli vinilice în rolă și dale, LVT
- Forbo (Olanda) – covoare PVC și LVT, linoleum natural, Flotex
- Intuitive (brand propriu) – tapet personalizat, vlies sau texturat
- Muratto (Portugalia) – placări naturale cu plută
- Green Furniture Concept (Suedia) – mobilier pentru spații comerciale
Referințe: Top Shop din Mall București, Altex, Media Galaxy, Kaufland, Profi, Pro-Activ, H&M, Avon, Sigemo. Mai multe detalii și galerii foto, găsiți în secțiunea dedicată proiectelor realizate de noi, din site-ul DACCA.