fbpx

Cum alegem scaunele potrivite în funcție de spațiul pe care îl amenajăm – partea I

Suntem obișnuiți să privim scaunele prin prisma funcționalității lor, dar atunci când vorbim despre amenajări, putem să folosim scaune pentru a adăuga personalitate, culoare sau a sublinia stilul unei încăperi.

Fie că vorbim despre scaunele amplasate în lobby-ul unui hotel cunoscut, despre cele ale unui restaurant de prestigiu sau chiar despre scaunele office, acestea vor fi alese cu atenție, pentru a se integra armonios cu celelalte elemente, transmițând imaginea dorită.

Foarte important însă, în alegerea scaunelor vom ține cont și de o serie de aspecte practice. Printre acestea, gradul de confort oferit, rezistența în timp și adaptarea la diverse tipuri de încăperi (dacă vorbim despre un scaun de birou, acesta va fi ergonomic, pentru o cantină vom prefera scaune fără tapițerie, ușor de întreținut, etc).

Am adunat mai jos câteva criterii de care vom ține cont atunci când selecționăm scaunul potrivit încăperii pe care o amenajăm.

Ce tip de spațiu amenajați?

Ai nevoie de scaune pentru un restaurant elegant sau pentru cafetteria unei corporații? De scaune de birou pentru o agenție de publicitate sau pentru o firmă multinațională în care își desfășoară activitatea numeroși angajați, într-un spațiu deschis?

Pentru fiecare tip de spațiu, vei găsi cu siguranță scaunul potrivit! Important este ca acesta să se potrivească, din punct de vedere cromatic, al stilului și materialelor cu încăperea pe care o mobilezi. Pentru restaurantul unui hotel elegant, de exemplu, ai putea alege scaunul Drop de la Fritz Hansen, cu o poveste interesantă.

Citește și: Amenajarea spațiilor HoReCa: o provocare și o oportunitate pentru designeri

Scaunul e fratele mai mic al mult mai celebrelor Egg și Swan, semnate de Arne Jacobsen. Un scaun simplu, cu linii elegante, poate prea simplu pentru perioada sa…

Așa că la momentul respectiv, acum 56 de ani, nu a fost scos pe piață. O serie mică, de 200 de piese a fost executată pentru un hotel și producția s-a oprit aici, Fritz Hansen considerând că tehnologia era prea nouă și scaunele nu ar fi avut succesul scontat. Iată că la 56 de ani distanță scaunul Drop este printre piesele apreciate ale brandului Hansen.

Unul dintre acele scaune moderne, confortabile în același timp, cu o formă aparte. Un scaun de restaurant atunci când a fost creat, dar potrivit și ca scaun pentru amenajarea unei locuințe, pentru cafenele sau chiar ca scaun de birou, într-o agenție de publicitate, de exemplu. Scaunul este unul dintre cele mai versatile obiecte de mobilier, nu-i așa?

O dovadă în plus a versatilității acestei piese de mobilier este scaunul SAMMEN™, tot de la Fritz Hansen, potrivit și pentru un birou elegant, dar și pentru o cafenea sau un restaurant boem – și chiar pentru sala de așteptare a unei clinici medicale de prestigiu!

scaune - branduri si designeri de top

Citește și: Fritz Hansen – simplitatea și eleganța mobilierului scandinav de designer

Pentru un bistro șic, tineresc, ai putea alege scaunul A.I. de la Kartell. Un scaun exclusivist, modern, cu un design inovator. Vizitatorii tăi vor aprecia simplitatea modelului, dar și confortul oferit și se vor bucura să audă că scaunul A.I. by Kartell, sub semnătura lui Phillipe Starck, este prietenos cu mediul, realizat din material reciclat 100%.

Dacă vorbim despre o amenajare de exterior, terasa unui restaurant de exemplu, modelul de scaun ales va trebui să fie rezistent la ploi și temperaturi diverse, dar și confortabil pentru utilizator.

Pentru acest spațiu poți alege, de exemplu, scaunul GENERIC A de la Kartell, din polipropilena, elegant și în același timp confortabil. O altă variantă modernă și în același timp confortabilă și elegantă este scaunul French Weave de la Cane Lane.

Care este stilul în care amenajezi încăperea

Stilul în care îți dorești amenajarea e esențial și pentru selecția scaunelor. E important ca amenajarea să reflecte o idee unitară – chiar dacă uneori vei dori să vii cu ceva diferit. Scaunele sunt piese de mobilier cu care poți accentua un anumit stil, dar și veni cu o notă diferită, în funcție de ceea ce îți dorești.
Pentru un birou amenajat simplu, minimalist, ai putea alege, de exemplu, un scaun Cube Design. S10 este alegerea noastră, un scaun versatil, disponibil într-o gamă largă de culori, în varianta cu și fără spătare:

Pentru un restaurant contemporan, în stil industrial și nu numai, alegerea noastră este scaunul Masters de la Kartell. Cu o alură elegantă și confortabil datorită spătarului înalt și lat, scaunul Masters este în același timp practic, stabil și ușor de întreținut.

Citește și: Kartell, brandul italian de design de mobilier sinonim cu inovația. Designeri de prestigiu

Pentru un restaurant cu accente scandinave, poți alege un scaun cu linii simple și elegante, foarte comod datorită tapițeriei și a spătarului înalt. Scaunul are, de altfel, mai multe variante, potrivite inclusiv pentru un bar sau pentru mese înalte:

Un scaun elegant și versatil, cu linii simple și gândit pentru a oferi, în același timp, un maxim de confort, este scaunul Catch, ce poartă semnătura lui Jaime Hayon:

Citește și următoarele 2 părți ale acestui articol:

Cum alegem scaunele potrivite în funcție de spațiul pe care îl amenajăm – partea II

Cum alegem scaunele potrivite în funcție de spațiul pe care îl amenajăm – partea III

Related Posts

Meniu