fbpx

Mese și scaune pentru Horeca – alege varianta profesională!

Portofoliul nostru de lucrări cuprinde numeroase proiecte Horeca – restaurante, baruri, cafenele, cluburi, săli de evenimente, bistrouri, cazinouri ș.am.d. Fiecare spațiu are particularitățile sale și am încercat să creăm valoare suplimentară prin fiecare amenajare, prin fiecare obiect sau material utilizat. O importanță cu totul specială o are însă, de fiecare dată, zona de servire, deoarece de amenajarea acesteia depinde felul în care se simt oaspeții, determinând decizia lor de a reveni. În acest sens, am fost extrem de atenți în alegerea mobilierului, a meselor și scaunelor în principal, care trebuie să fie în concordanță cu multe aspecte: profilul clientelei, profilul locației, fluxurile de lucru.

Meniul, estimarea timpului mediu petrecut de un client, vârsta acestuia – iată detalii care trebuie discutate extrem de serios de către operatorul locației cu designerul, furnizorul de materiale și executantul lucrărilor. Dacă aceștia din urmă fac parte din aceeași echipă, este cu atât mai bine, pentru a crea o amenajare unitară, funcțională, cu avantaje din perspectiva logisticii și costurilor; este și motivul pentru care ne asumăm responsabilitatea de a oferi concepte integrate, la cheie. 

Mizează pe versatilitate!

Pentru amenajarea unui spațiu Horeca, în vremurile pe care le parcurgem, unul dintre cuvintele cheie este ”versatilitatea”. Cu decenii în urmă, exista o probabilitate destul de mare ca un restaurant să arate identic după ani de zile și chiar decenii: aceleași finisaje, aceleași decorațiuni, chiar și mobilierul amplasat la fel, mai mult sau mai puțin comod pentru clienți. Dacă ești investitor sau operatorul unei locații Horeca, ai observat cu siguranță că vremurile s-au cam schimbat. Clienții finali își doresc un nivel de calitate previzibil, dar sunt deschiși la noutăți, pe care să le descopere de fiecare dată când vin. Își doresc confort, servicii personalizate, intimitate sau socializare, după caz.

Se întâmplă uneori ca un client să vrea un loc retras, unde să se relaxeze sau să lucreze pe laptop, ori să fie nevoie de unirea meselor pentru grupuri mai mari. O gazdă atentă trebuie să fie pregătită să răspundă rapid la aceste solicitări, iar mobilierul din zona de servire trebuie să fie cel potrivit. Se mizează în egală măsură pe design și funcționalitate, pe senzația de ”Wow!”, dar și pe destindere, deconectare de la ritmul vieții cotidiene, deschidere față de ambianță sau față de ceilalți. Este nevoie de un mobilier ergonomic, cu un design discret, de bun gust, simplu de manipulat și de întreținut.

Atenție la trenduri!
Este bine de știut că există o serie de reguli de alocare a spațiului pentru mesele de restaurant, terase, evenimente etc., reguli afectate în prezent de pandemie, dar putem face abstracție de acest lucru, convinși că lucrurile vor reveni pe făgașul lor firesc. De exemplu, pentru a avea un confort optim, la un cocktail party o persoană care stă în picioare are nevoie de circa 0,6 mp, în medie; dacă se stă și pe scaun, puteam aloca 0,8 mp. În restaurante, servirea unui client necesită alocarea între 0,9 mp (servire rapidă) și 1,7 mp (fine dining). Aceste cifre depind și de particularitățile culturale ale țării sau regiunii respective, unii preferând să stea mai distanțați, alții din contră.

În prezent, tendința este de a căuta mai mult spațiu, o zonă de siguranță mai mare și o interacțiune redusă cu angajații. O altă tendință este ca spațiile Horeca să fie orientate către multifuncționalitate: o sală de restaurant sau o terasă să poată fi reamenajate rapid pentru a găzdui un eveniment, de exemplu. Toate acestea se stabilesc, desigur, în funcție de spațiul disponibil, de tipul activității, de gradul de confort urmărit, de anumite norme ale administrației locale sau de siguranță (de exemplu siguranța la incendiu).

În alegerea meselor și scaunelor vom ține cont de toate aceste aspecte, iar consecința este că vom opta pentru variante rezistente, de calitate, speciale pentru acest domeniu, care să facă față numeroaselor solicitări (inclusiv operațiunilor de igienizare mai frecvente). Există diferențe mari între mobilierul Horeca și cel pentru uz rezidențial, mult mai puțin solicitat, sau între mobilierul de interior și cel de exterior. În consecință, este aproape obligatoriu să apelezi la un furnizor specializat, altfel mesele și scaunele vor intra la capitolul ”consumabile”.

Experiența vine amenajând
În lucrările pe care le-am abordat, am încercat să înțelegem în detaliu fiecare concept și să venim cu soluția potrivită pentru investitor, astfel încât să îi putem oferi siguranță în exploatare și funcționalitate fără a încărca inutil amenajarea și, desigur, bugetul. Am căutat, de asemenea, să dăm individualitate spațiului respectiv, într-o industrie care mizează pe așa ceva; există, într-adevăr locații unde se folosește încă mobilier standardizat, branduit de diverși producători de băuturi, dar noi am încercat să oferim ceva mai mult. De cele mai multe ori ești condiționat de spațiu, de dimensiunile și formele lui, dar am reușit să transformăm această limită într-o sursă de inspirație, cu ajutorul designerilor și furnizorilor noștri de mobilier. Ne bazăm pe experiența, simțul estetic și calitatea unor branduri renumite din Europa, precum Bolon, Kartell, ISKU, Green Furniture Concept, DeVorm, Fletco, CUBE-Design, SOFT Line, Forbo, Ply Collection, Chairs&more, Cane-line, INTUITIVE, Muratto și altele.

Iată câteva proiecte în cadrul cărora, pe lângă alte lucrări de amenajare, am furnizat mese și scaune:

  • Grădina de Vară Boema, Cluj-Napoca: proiect realizat de catre arhitectul Cristian Corvin, unde a ales mese și scaune din lemn de tec marca Vincent Sheppard, Mobilierul de exterior este rezistent la intemperii, realizat numai din anumite esențe de lemn, dar asta nu presupune că nu trebuie deloc îngrijit sau protejat. Scaunele sunt confortabile, cu linii simple, potrivite unor momente de relaxare sau socializare la una dintre cele mai apreciate locații din zona istorică a orașului.

  • Restaurantul pizzerie A 2 Bistro din Cluj-Napoca: designerul Dacca a realizat prin conceptul sau un spațiu plin de energie și personalitate, printr-o abordare unitară și funcționala a spațiului. Am ținut cont de fluxul impus prin specificul spațiului și am integrat elemente personalizate care aduc originalitate spațiului: 2 tipuri de mese cu structura metalica și blat ultra rezistent, scaunele din lemn vopsite în patru culori intense, corpurile de iluminat de pe pereți ce incălzesc atmosfera și tapetul personalizat marca Intutive.

  • Sala multifuncțională Hunguest Hotel Fenyo 4*, Miercurea Ciuc: alături de arhitecta Agnes Gall Oravecz, am realizat pardoselile pentru acest spațiu multifuncțional care include mai multe zone: bar, restaurant, sala de evenimente cu ring de dans și mai multe săli work-shop separate între ele printr-un sistem de pereți mobili. Pardoselile recomandate sunt Flotex dale Forbo UK si LVT Expona marca Polyflor UK, doua alegeri care exceleaza la calitate și rezistență.

Recomandări:

  • Apelează la materiale, produse și execuție furnizate de profesioniști, care au mai abordat lucrări similare și au reușit să facă față provocărilor unei lucrări Horeca. Solicită din partea acestora mostre, detalii privind dimensiunile și materialele din care sunt realizate obiectele de mobilier, conformitatea cu normele din domeniu; produsele să fie autentice, de la producători specializați, care garantează calitatea și durabilitatea acestora;
  • Un consultant, fie că este al tău, ori al echipei care amenajează și integrează echipamentele profesionale, poate fi de folos;
  • Alege mobilierul încă din faza de proiectare, împreună cu finisajele și echipamentele profesionale! Este cea mai simplă cale de a avea un spațiu frumos și funcțional.
  • Calibrează-ți eficient bugetul! Mulți ajung la mobilier cu bugetul redus simțitor, astfel încât sunt constrânși să aleagă soluții mai ieftine, ceea ce este în dezavantajul afacerii. O firmă specializată se va ocupa de amenajarea spațiului tău oferindu-ți soluții deosebite și te poate ajuta în privința reducerii costurilor.
  • Acordă atenție fluxurilor de lucru și dimensionează corect spațiile alocate meselor, pentru a nu deranja clienții și a permite angajaților să își facă datoria fără obstacole.

Echipa Dacca.

Related Posts

Meniu