Parchetul de bambus: o alternativă ecologică

parchetul de bambus

Nimic nu se compară cu o plimbare în natură, printre copacii bătrâni și impozanți care îți eliberează mintea de stres și îți bucură corpul cu aer proaspăt și curat. Din nefericire, aceste plimbări frumoase prin pădure pot deveni doar o amintire îndepărtată în cazul în care nu ne schimbăm atitudinea față de natură și nu ne orientăm spre produse prietenoase cu mediul (eco-friendly). Parchetul de bambus reprezintă o alternativă ecologică demnă de luat în seamă atunci când ai de amenajat un spațiu cu look natural și elegant dar totodată, prietenos cu mediul.

De ce este bambusul o alternativă ecologică?

parchetul de bambus

Deoarece bambusul are potențialul de a depăși problema lemnului la nivel mondial. Un aspect interesant al acestuia este că nu este un lemn propriu zis ci mai degrabă o iarbă cu proprietăți de lemn.

Acest tip de iarbă poate crește cu rapiditate extremă, ajungând chiar să crească cu un metru pe zi în zonele tropicale. Poate crește în orice climat însă atinge înălțimi de 15-20 m doar în zonele cu climat sub-tropical sau tropical, atingând totodată și un diametru de 35 de cm.

Cea mai mare resursă de bambus este localizată în China, unde a fost utilizat de sute de ani drept un înlocuitor ideal al lemnului. Acesta crește în păduri controlate și anual se recoltează aproximativ 30% din suprafața totală, fară ca aceasta să scadă din cauza recoltării. Datorită vitezei cu care se dezvoltă, bambusul absoarbe mai mult CO2 decât eliberează în atmosferă, fiind neutru din punct de vedere al emisiei de CO2.

Modalitatea de prelucrare a bambusul cu scopul obținerii pardoselii este de asemenea prietenoasă cu mediul: bambusul este transformat în fâșii verticale lungi care apoi sunt procesate și tratate pentru a fi transformate în pardoseală prin trei modalități distincte:

  • prin presare simplă ( care presupune ca fâșiile să fie așezate orizontal și lipite)
  • prin presare laterală ( fâșiile sunt lipite vertical pentru a crea un model îngust)
  • high density ( fâșiile sunt comprimate și lipite sub presiune ridicată pentru a crea un model elegant de linii pe parchet)

De ce să alegi parchetul de bambus?

parchet de bambus

Cel mai simplu motiv ar fi tocmai proprietatea sa ecologică și aspectul natural ce se va resfrânge asupra spațiului în care este utilizat.

Parchetul de bambus este mai dur decât cel de stejar și este extrem de rezistent. Are și stabilitate dimensională ridicată împiedicând astfel ca parchetul să se umfle sau să se micșoreze.Reprezintă totodată și o alegere sănătoasă datorită proprietăților sale antistatice și antialergice.

Poate una dintre cele mai evidente trăsături ale parchetului din bambus este frumusețea sa, care aduce un plus de eleganță și naturalețe oricărui spațiu. Datorită faptului că este disponibil într-o gamă variată de culori și modele, poți alege modelul care se potrivește cel mai bine în spațiul pe care îl amenajezi. Poate fi instalat în spații precum: spațiile comerciale,  spațiile educaționale, clădiri de birouri, hoteluri de 4 și 5 stele, restaurante, cafenele, teatre etc.

Pardoseala din bambus de calitate  își păstrează aspectul timp îndelungat, având o durată de viață de aproximativ 30 de ani.

Parchetul de bambus reprezintă o alegere inspirată și o alternativă ecologică, perfectă pentru spații în care aspectul natural și aspectul ecologic reprezintă priorități. Pentru a te bucura de un parchet bambus de calitate și bine instalat,este recomandat să apelezi la firme specializate care vor asigura un montaj impecabil pentru un spațiu impecabil.

Sursă foto: moso-bamboo.com