Care este diferenta intre parchet stratificat și parchet design?

parchet stratificat

parchet stratificat Ter Huerne

Alegerea pardoselii pentru un proiect de amenajare interioară se poate dovedi a fi puțin anevoioasă, mai ales pentru că există atât de multe opțiuni. Iubitorii unui stil clasic și elegant se vor îndrepta, cu siguranță, spre parchet.  Și în acest caz există o gamă largă de tipuri de parchet și poate fi dificil să iei decizia adecvată.

Pentru a nu fi copleșit de multitudinea de posibilități, soluția este simplă: trebuie să te documentezi și pentru că sursa este foarte importantă îți recomandăm să apelezi la firme specializate în pardoseli.  Atât timp cât ești informat, nici o alegere nu poate fi dificilă.

Mai jos vei putea citi despre două tipuri distincte de parchet: parchet stratificat și parchet design.

parchet stratificat

parchet stratificat Ter Huerne

#1.  Tot ce trebuie să știi despre parchet stratificat

Parchetul stratificat poate fi dublu sau triplu stratificat. Aceste straturi sunt concepute astfel incat lamelele de parchet să „nu lucreze” în timp (să nu-și modifice dimensiunea). Dacă parchetul „lucrează” apar următoarele probleme: parchetul se desprinde de pe șapă, începe să scârție și să scoate sunete atunci când se calcă pe el, iar zona afectată se extinde treptat în toată încăperea de la lamela la lamela.

Totuși, pentru a obține o pardoseală parchet de cea mai bună calitate si durabilă, este foarte important să luam în considerare și alte aspecte:

 • montajul parchetului să fie realizat de către o echipă specializată
 • materialele auxiliare utilizate la instalare să fie adecvate: șapa, amorsa, adezivul folosit (obligatoriu sa fie un adeziv flexibil)
 • calitatea stratului suport.

Aspectul parchetului este dat de furnir, numit și ”stratul nobil”; acesta poate fi de diferite esențe: stejar, paltin, frasin, bambus, nuc, nuc american, fag, cireș european, larice siberian, etc.

Aspectul este influentat și de tipul de tratament folosit pentru lemn, și anume: ulei, lac sau ceara.

parchet stratificat

scări cu parchet stratificat

Avantajele acestui tip de parchet sunt:

 • Este foarte stabil dimensional
 • Izolează termic și fonic (daca se instaleaza prin lipire)
 • Lemnul este rezistent în timp
 • Pretabil la pardoseli încălzite
 • Lemnul oferă un aspect și un „touch” natural, incofundabil!

Pentru întreținerea acestui tip de parchet este recomandată folosirea de produse speciale.

#2.  Parchet design – când și unde să îl folosești

Parchetul design este ideal pentru proiectele de amenajare în care se dorește obținerea unui impact vizual puternic. Acest tip de parchet combină perfect atracția pentru un look natural cu tehnologia inovatoare.

Avantajele parchetului design:

 • Nu este rece la atingere
 • Oferă posibilitatea unui design impresionant
 • Gamă variată de culori
 • Oferă absorbanță fonică ridicată datorită stratului de underlay
 • Ușor de întreținut și curățat
 • Rezistență ridicată
parchet

parchet design Avatara, Ter Huerne

Spre exemplu, parchetul Avatara de la Ter Huerne combină excelent pasiunea pentru aspectului lemnului și cea pentru design. Pe placa sa se printează designul, peste care se aplică un acril. Este important de reținut că acest acril nu este o simplă folie decorativă, precum la parchetul laminat.

Parchetul design nu te limitează din punct de vedere al culorilor.

Poți opta pentru nuanțe precum Aubergine- un mov bogat- sau Olive Grey- un gri cu reflexii frumoase de verde, nuanțe ce nu sunt disponibile la alte tipuri de parchet, unde regăsim  doar culorile clasice de lemn.

În concluzie, atunci când ai de ales între mai multe tipuri de pardoseli de lemn, este important să te documentezi cu privire la fiecare tip și să iei o decizie informată, potrivită cu nevoile tale. Fie că dorești aspectul clasic și elegant al lemnului sau aspectul natural al lemnului în combinație cu design și culori îndrăznețe, parchetul va oferi oricărui spațiu un look care nu se demodează niciodată.