Parchet masiv vs. parchet stratificat, o decizie importanta

parchet stratificat

Parchet stratificat Haro, colecția Puro. sursă haro.com

Atunci când amenajezi un spațiu, ajungi fără îndoială la momentul în care trebuie să alegi ce pardoseală vei utiliza. Pardoseala din lemn este o opțiune populară, datorită aspectului său inconfundabil și natural. Oferă oricărui spațiu o eleganță specifică și este considerat de mulți o alegere potrivită pentru spații primitoare și călduroase.

Problema apare însă când trebuie să alegi între parchet masiv și parchet stratificat. Diferențele dintre cele două opțiuni sunt importante și avantajele amândurora nu pot fi neglijate.

Pentru a te ajuta, am decis să comparăm cele tipuri de parchet, prezentându-ți avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Parchet masiv vs parchet stratifcat. Ce alegi?

1.Parchet masiv

parchet masiv

Parchet masiv Chene de l’Est nuanța maron fume.

Parchetul masiv are un aspect deosebit și o eleganță specifică. Calitățile sale specifice sunt rezistența, confortul și culorile naturale. Este realizat integral din lemn de esență tare, precum stejarul sau fagul.

Avantaje principale:

 • Produs natural, sănătos
 • Durabilitatea
 • Rezistența la uzură
 • Poate fi recondiționat ori de câte ori este nevoie
 • Este ușor de întreținut
 • Este confortabil
 • Izolează termic

Singurul dezavantaj, dacă îl putem numi așa, este faptul că este mai costisitor decât cel stratificat, însă având în vedere calitățile sale, costul este justificat.  Este potrivit pentru spații comerciale de lux, hoteluri de 4-5 stele sau spații ce pun accentul pe calitate și pe aspectul inconfundabil al lemnului. Pentru întreținerea acestui tip de parchet sunt indicate produsele profesionale, care pot fi achiziționate de la firme specializate.

parchet masiv

Parchet masiv Chene de l’Est nuanța ardcine

Recomandarea noastră  este parchetul masiv Chene de l’est, o afacere de familie cu propria pădure, moștenită de multe generații, de care se ocupă cu pasiune și pricepere. Pardoselile sunt lucrate manual din stejar francez și sunt dovada clară a pasiunii pentru frumos. Ceea ce este de admirat la producătorul francez este faptul că nu se bazează foarte mult pe colecții standard, oferind posibilitatea de a realiza un model de parchet masiv perfect pentru proiectul tău.

2. Parchet stratificat

Acesta este alcătuit, după cum numele sugerează, din mai multe straturi de lamele, concepute astfel încât acestea să nu ”lucreze” în timp.( astfel evitându-se probleme precum desprinderea parchetului de pe stratul suport).

Aspectul unui parchet stratificat provine de la furnir, cunoscut și sub numele de strat nobil, care poate fi din diferite esențe: stejar, fag, cireș, nuc etc. și este influențat și de tipul de tratament aplicat lemnului (lac,ceară, ulei).

Avantaje principale:

 • Stabilitate dimensională
 • Izolare termică
 • Rezistența în timp
 • Rezistența la uzură
 • Posibilitatea de a instala sisteme de încălzire prin pardoseală
 • Sistemul de instalare cu click

Un dezvantaj al acestui tip de parchet ar fi faptul că nu poate fi recondiționat de foarte multe ori, ca atare durata sa de viață este mai scurtă. Se poate folosi pentru spații rezidențiale dar și pentru spații comerciale, office, hoteliere, etc.

parchet

Parchet stratificat Haro, colecția Retro. sursă: haro.com

Recomandarea noastră este parchetul stratificat marca Haro, o afacere de familie din Germania, care pune accentul pe calitate, combinând tradiția cu inovația și sustenabilitatea. Colecțiile lor subliniază eleganța și naturalețea lemnului, fiind 3 colecții de bază: Elegant Line, Classic Line și The Natural Side of Life. Există o gamă variată de nuanțe ce au ca punct de plecare nuanțe precum stejar, nuc, cireș, frasin, paltin, etc. Pentru întreținerea acestui parchet sunt recomandate produse profesionale, disponibile la firme specializate.

Atât un parchet masiv cât și unul stratificat sunt alegeri potrivite pentru spații în care se dorește aspectul natural inconfundabil al lemnului. În funcție de buget și preferințe, poți alege unul dintre cele două tipuri. Noi îți recomandăm să apelezi la serviciile specialiștilor pentru montajul pardoselii alese pentru rezultate impecabile! Tu ce tip de parchet preferi să folosești în proiectele tale?