Cum se pune tapetul: 7 pasi simpli

Tapet personalizat office

Tapet personalizat office

Impactul estetic al unei clădiri cu mulţi vizitatori este, deseori, determinat de decorațiuni. Sedii de companii, hoteluri, instituții publice sau centre de înfrumuseţare sunt doar câteva dintre locurile în care e posibil să fi admirat interiorul și diferite însemne care par de colecţie.

Doar că, atunci când vorbim de tapet, decizia asupra modelului îţi poate părea cea mai uşoară parte. Iar dacă, în loc de un buget dedicat montajului, ai câţiva oameni care vor să se implice, noi îți spunem cum se pune tapetul în nu mai mult de şapte paşi.

Cum se pune tapetul cu materialele potrivite

Înainte de a afla cum se pune tapetul, verifică dacă ai bifat toate materialele de care ai nevoie de pe listă. Acestea sunt:

  • riglă de dimensiuni mari,
  • cutter şi set de foarfece,
  • rolă pentru curăţare,
  • adezivi pentru tapet,
  • lavetă.

Dacă ai ales un model de tapet vesel, de exemplu pentru o grădiniţă, este posibil ca montajul să decurgă rapid şi fără griji. Dacă ai optat pentru un model repetitiv, menit să decoreze o sală de evenimente, atunci ai nevoie de o atenţie sporită, pentru rezultate impresionante.

Pereti imbracati in tapet cu carti

Pereti „imbracati” in tapet cu carti

Pasul 1. Curăţarea pereţilor

După ce ai demontat prizele, întrerupătoarele electrice sau alte decoraţiuni ale peretelui, poţi începe să cureţi eventuale pete de grăsime, denivelări sau orice alte imperfecţiuni. Pe acestea le poţi verifica uşor cu ajutorul unei lanterne, pe care o îndrepţi spre bucăţi din perete. Tot acum poţi aplica un strat de grund, peste care va fi lipit tapetul.

Pasul 2. Tăierea tapetului

În timp ce grundul se usucă, poţi tăia tapetul în fâşii. Acestea nu trebuie să vină fix una în prelungirea celeilalte, ci îţi recomandăm să le tai cu 5 centimetri mai lungi decât suprafaţa pe care vor fi montate, ca să nu ai parte de spaţii libere. Dacă foloseşti prima fâşie ca punct de referinţă, următoarele vor fi perfect egale. Bucăţile ce vor acoperi colţurile pot avea cu câte un centimetru mai mult, ca să se poată îndoi.

Pasul 3. Numerotare fâșii

După ce ai desfăcut şi tăiat tapetul, poţi numerota fâşiile şi porţiunile din pereţi, ca să le monitorizezi uşor. Alege-ţi o strategie de aplicare, care să pornească din partea superioară a unui colţ de cameră.

Cum se pune tapetul: momentul aplicării

Pasul 4. Acesta este dedicat adezivului.

După ce l-ai preparat conform instrucţiunilor, începe să îl aplici pe spatele fâşiilor de tapet. Împătureşte fâşiile, pentru ca adezivul să se poată întinde cât mai bine. Probabil că, deja, nu te mai întrebi cum se pune tapetul, ci cât de bine se poate monta acesta.

Pasul 5. Cum se pune tapetul? Acum, poţi afla.

Aplică-l pe perete, pornind de sus în jos. Dacă tapetul tău urmează un model sau un desen, trebuie să urmăreşti liniile impuse de acesta. Lasă fâşia în exces în dreptul tavanului.

Pasul 6. Aplicarea primei fâșii

După aplicarea primei fâşii, asigură-te că nu laşi bule de aer sau spaţii în care tapetul este încreţit. Colţurile sunt spaţii sensibile, care îţi pot ridica probleme. În acest moment, poţi tăia şi tapetul în exces, care rămâne pe marginile peretelui.

Pasul 7. Nivelarea tapetului

După ce aplici fiecare fâşie, fără să mai ai nelămuriri despre cum se pune tapetul, trebuie să nivelezi proaspătul nou decor cu o rolă şi să îndepărtezi excesul de adeziv cu o lavetă curată. Repetă ultimii 4 paşi până când ai aplicat tot tapetul şi admiră noua atitudine a spaţiului.

Tapet colectie lux

Tapet colectie lux

Peretele din clădirea ta poate trece neobservat sau poate deveni un nou punct de atracţie. În cazul în care, până acum, te speriau gândurile despre cum se pune tapetul, sperăm că cei 7 paşi de mai sus te vor face să îţi doreşti să îl montezi pe cont propriu.